Danmarkshistorien med lånte fjer

Er afholdt
Kasper H Andersen og Kåre Johannessen. Fotokrediteringer: Moesgaard Museum og Jorge Larmc.
Kasper H Andersen og Kåre Johannessen. Fotokrediteringer: Moesgaard Museum og Jorge Larmc.
Danmark er for mange lig med Dannebrog, vikinger og kongehuset. Men hvor danske er vores nationalsymboler egentlig?
Tid
11:00 - 12:15
Pris
Standard: Gratis
Sted
Salen
Bibliotek
Næstved Bibliotek
I samarbejde med
Bibliotekernes festival for historie
Adresse

Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved
Danmark

I denne samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannesen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald. For når alt kommer til alt, er det så egentlig dansk – eller er det noget vi har lånt, stjålet, fået overleveret eller digtet på?

Vi griber fat i nogle af de historiske holdepunkter, som vi betragter som allermest danske. Hvilke overleveringer, kulturmøder og traditioner bygger historierne på? Hvordan kan historier som disse være med til at skabe en fælles historie og national identitet for Kongeriget Danmark?  

Vi dykker bl.a. ned i fortællingen om Dannebrog – det ældste nationalflag i verden og det evige symbol på ’det danske’. Julen – kristendom eller åndedyrkelse? Vikinger – vores stolte, stærke forfædre. Danmarks første kongeslægt – fra Jelling eller Lejre?

Om Kasper Holdgaard Andersen

Kasper Holdgaard Andersen, forsker og ph.d, er historiker på Moesgaard Museum, hvor han forsker i vikingetid og middelalder, herunder den tidligste danske kongemagt. Kasper H. Andersen har tidligere medvirket i DR dokumentarserien “Gåden om Danmarks første konge”.

Om Kåre Johannessen

Kåre Johannessen er historiker, forfatter og oplægsholder. Han har givet en række bøger bl. a. om den danske middelalder. Eksempelvis “Mørkets skabninger” hvor Kåre Johannessen fortæller om middelalderens mange forestillinger om mystiske og uhyggelige væsener.

Live i stuen

Fra den 18. - 23. november 2024 byder Bibliotekernes festival for historie på vidende oplægsholdere og livestreaming fra hele landet. Årets tema er ”Med lånte fjer”, og festivalen undersøger, hvordan dansk historie er blevet til ved mødet med det fremmedartede. Hvad enten det har været gennem fredsommelig udveksling eller drabelig krig.

Tilgængelighed

Icon Description

Arrangementet foregår i Salen, som ligger på første sal på Næstved Bibliotek og Borgerservice. Der er adgang via trappe eller elevator fra indgangsområdet i stueetagen eller over Kulturbroen fra Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

  • Mulighed for at trække sig: Ja
  • Siddepladser: Stole uden armlæn
  • Handicapvenligt toilet: Ja

Vi arbejder hele tiden på at forbedre tilgængeligheden på vores biblioteker, så har du andre særlige behov eller spørgsmål til arrangementet, kan du skrive til os på bibliotekerne@naestved.dk.

Bibliotekernes festival for historie