Tema

Bibliotekernes Festival for Historie

Fra den 18. - 23. november 2024 smykker vi dansk historie med lånte fjer. Bibliotekernes Festival for Historie byder på livestreaming med vidende oplægsholdere.

Af Redaktionen

Med lånte fjer. Fotokreditering: Leroy Barde Oiseaux
Med lånte fjer. Fotokreditering: Leroy Barde Oiseaux

Hvordan vi tog alt det fremmede og gjorde det hjemligt og dansk

Fra Æsops fabel om kragen der smykkede sig med påfuglefjer, kommer udtrykket ”at pynte sig med lånte fjer”. Det danske samfund er fyldt med begreber, stilarter og kulturgenstande, som er blevet hentet hjem fra udlandet. Eksemplerne er mange, og breder sig fra kristendommen, demokrati og popmusik til bogstaver, matematik og mobiltelefoner. Historien har ofte flyttet sig ved åbensindet dialog og inspiration, mens ligeså ofte har det været krig, kolonisering og tyveri, der har bragt det fremmede ind i den danske kultur. Bibliotekernes Festival for Historie kaster i år lys over danskernes kamp med det fremmedartede. 

Det kan du opleve på Næstved Bibliotek

På Næstved Bibliotek har vi udvalgt fire livestreams, som du kan se på biblioteket i selskab med andre historieintresserede:

  • En dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer
    Mandag kl. 15:30 - 16:15 (OBS. vises også på Fuglebjerg Bibliotek)
    I dette foredrag fortælles historien om de danske forsøg på at udnytte De Vestindiske Øer som et bytteobjekt, og om dette var et seriøst alternativ til at sælge øerne til USA.
  • Danmarks nationalleksikon om fremtiden med AI 
    Tirsdag kl. 16:30 - 17:15
    Kunstig intelligens revolutionerer vores søgning efter viden. I fremtiden vil samtalerobotter levere endnu mere skræddersyede svar og anbefalinger. Det vil skabe en mere interaktiv og personlig oplevelse, hvor vi vil opleve, at vi kan gå i dialog med indholdet.
  • Dansk popmusiks svenske rødder 
    Torsdag kl. 19:00 - 20:00
    Musikforsker Henrik Smith-Sivertsen udfolder, hvordan dansk popmusik har fået meget af sin unikke identitet fra Sverige, og igennem dette illustrere den dybe kulturelle og musikalske forbindelse mellem de to lande. 
  • Danmarkshistorien med lånte fjer 
    Lørdag kl. 11:00 - 12:15
    I denne samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannesen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald. For når alt kommer til alt, er det så egentlig dansk – eller er det noget vi har lånt, stjålet, fået overleveret eller digtet på?

Se Festivalen hjemmefra

Har du ikke mulighed for at møde op på biblioteket, kan du stadig tage del i festivalen. Via hjemmesiden historiefestival.dk kan du se hele festivalprogrammet og følge mange af foredragene hjemmefra. 

Gå på opdagelse i historien

Op til festivalen kan du gå på opdagelse på tidsskrift.dk, hvor du finder en række artikler om kulturmøders indflydelse på dansk kultur og historie. Læs f.eks. Lise Paulsen Galal, Kirsten Hvenegår-Lassen og Louise Tranekjærs artikel om ”Det arrangerede kulturmøde”. Et andet bud er Martijn van Beeks artikel ”Identiteternes møde, civilisationernes sammenstød?”.  

Begrebet kulturarv bliver også vendt i flere artikler. Niels D. Lund skriver om ”Kulturarv – et begreb mellem politik og information”. Antropologen Mads Daugbjerg forholder sig i en artikel til ”Kulturarvens grundspænding - mellem nationale og globale strømme”, mens andre ligefrem påstår, at ”Der går et kulturfundamentalistisk spøgelse gennem Europa”. 

Anne Knudsen skriver om ”Kulturfølelser” i lidt bredere perspektiv, mens Lorenz Rerup beskriver ”Grundtvigs indflydelse på den tidlige danske nationalisme”. 

Om festivalen

Festivalen er arrangeret af de danske central- og folkebiblioteker sammen med Det Kgl. Bibliotek. Det er i uge 47 at biblioteker rundt i hele landet giver formidlingen af faglitteratur og historie et spark bagi. Med foredrag, livestreaming og historieklubber bliver årets tema udfoldet med oplæg fra historikere, forfattere og fagfolk på landets museer. Arrangementerne er for alle og enhver, der er nysgerrige på de begivenheder og historier, der formede Danmark.