En dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer

Er afholdt
En dansk-tysk byttehandel. Karrikatur fra 1894 af Gustav Johannsens ankomst til rigsdagen i Berlin. Fotokreditering: Bibliotekernes festival for historie.
En dansk-tysk byttehandel. Karrikatur fra 1894 af Gustav Johannsens ankomst til rigsdagen i Berlin. Fotokreditering: Bibliotekernes festival for historie.
I dette foredrag fortælles historien om de danske forsøg på at udnytte De Vestindiske Øer som et bytteobjekt, og om dette var et seriøst alternativ til at sælge øerne til USA.
Tid
15:30 - 16:15
Pris
Standard: Gratis
Sted
Lille Scene
Bibliotek
Næstved Bibliotek
I samarbejde med
Bibliotekernes festival for historie
Adresse

Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved
Danmark

Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer. Det kan i dag lyde som lidt af et luftkastel. Ikke desto mindre mente flere danske politikere i tiden efter 1864, at en byttehandel, hvor Danmark fik Sønderjylland retur mod at afstå De Vestindiske Øer til Tyskland, var en mulig løsning på det sønderjyske spørgsmål.

Flere forskellige statsministre fra Bluhme i 1864 til I.C. Christensen i 1906 bragte emnet på banen og på mange måder forekom en byttehandel da også som en nærliggende løsning i datiden. Danmark ville genvinde det tabte Sønderjylland samtidig med, at man kom af med en koloni, som drænede statskassen, mens tyskerne kunne sikre sig nogle attraktive flådestøttepunkter i Caribien. 
Foredrag ved historiker Klaus Tolstrup Petersen, Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg.

Live i stuen

Fra den 18-23 november 2024 byder Bibliotekernes festival for historie med vidende oplægsholdere og livestreaming fra hele landet. Temaet er ”Med lånte fjer” om hvordan dansk historie er blevet til ved mødet med det fremmedartede. Hvad enten det har været gennem fredsommelig udveksling eller drabelig krig.   

Bemærk: Du kan også se dette foredrag på Fuglebjerg Bibliotek eller hjemmefra på historiefestival.dk.

Tilgængelighed

Icon Description

Arrangementet foregår på Lille scene, som ligger på første sal på Næstved Bibliotek og Borgerservice. Der er adgang via trappe eller elevator fra indgangsområdet i stueetagen eller over Kulturbroen fra Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

  • Mulighed for at trække sig: Ja
  • Siddepladser: Stole uden armlæn
  • Handicapvenligt toilet: Ja

Vi arbejder hele tiden på at forbedre tilgængeligheden på vores biblioteker, så har du andre særlige behov eller spørgsmål til arrangementet, kan du skrive til os på bibliotekerne@naestved.dk.

Bibliotekernes festival for historie