- Date
- 01 oktober 2024
- Tid
- 19:00 - 21:00
- Pris
- Standard: Gratis
- Sted
- Bio Næstved
- I samarbejde med
-
- Bio Næstved
- Aarhus Universitet
- Adresse
-
Kattebjerg 5
4700 Næstved
Danmark
Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle i Jordens klimaforandringer, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?
Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange – fra ekstreme kuldeperioder hvor Jorden var dækket af is og sne til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle hele vejen igennem, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?
Én af Jordens unikke egenskaber er at dens yderste lag er brudt op i store plader som kan bevæge sig, kaldet pladetektonik. Når de tektoniske plader bevæger sig, kan det resultere i perioder med mange vulkanudbrud som tilfører CO2 til atmosfæren. Ligeledes kan bevægelse i de tektoniske plader også resultere i perioder med meget bjergkædedannelse som fjerner CO2 fra atmosfæren ved at omdanne CO2 til mineraler som bindes i jordlagene.
Jordens pladetektonik har altså en tydelig indvirkning på vores klima via dens påvirkning på kulstof, C, et yderst vigtigt grundstof. Kulstof indgår i alle organiske forbindelser og har en helt essentiel rolle for livet på Jorden. Ud over at spille en rolle i biologiske processer på Jordens overflade er kulstof også en vigtig del af de geologiske processer dybt nede i jorden hvor man finder både olie, gas og mineraler. Udvekslingen af kulstof mellem atmosfæren, de biologiske processer på planetens overflade og de geologiske processer dybt nede i jorden kaldes for Jordens kulstofkredsløb.
Kom og hør om Jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskers indflydelse på det. Du vil i foredraget også høre mere om omdannelse af CO2 til mineraler og hvordan forskerne vil udnytte Jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Jorden har en 4,6 mia. år lang klimahistorie – hvad kan vi lære af fortiden og hvor er vi på vej hen?
Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest 18.45. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål online efter foredraget.
Bemærk: Foredraget foregår i Bio Næstved.
Det er gratis at deltage, men der skal bestilles billet – Klik her for at booke billet til foredraget
Du kan også læse mere om efterårets andre naturvidenskabelige foredrag – Klik her for at læse mere om de andre naturvidenskabelige foredrag
Flere naturvidenskabelige foredrag
-
Foredrag22. okt 2024
Teleskopet – vores øje til universet
Dette foredrag er en del af Aarhus Universitets offentlige foredrag i naturvidenskab.Gratis
-
Foredrag05. nov 2024
Tal, tilfældigheder og tipping points
Dette foredrag er en del af Aarhus Universitets offentlige foredrag i naturvidenskab.Gratis
-
Foredrag12. nov 2024
Fortidens og fremtidens vilde natur
Dette foredrag er en del af Aarhus Universitets offentlige foredrag i naturvidenskab.Gratis
-
Foredrag19. nov 2024
Videnskaben bag øl
Dette foredrag er en del af Aarhus Universitets offentlige foredrag i naturvidenskab.30 DKK