Kom verden rundt på biblioteket

Efterårets tema på biblioteket er ”Verden rundt”, og i løbet af de næste par måneder vil vi invitere dig med på en rejse rundt til forskellige dele af vores fantastiske jordklode.

På trods af jordens størrelse og de mange kilometers afstand, er vi mennesker på jorden i dag mere forbundne end nogensinde før. På godt og ondt har mennesker rundt omkring i verden i højere grad fået en fælles global bevidsthed, der især gør sig gældende indenfor kulturlivet. Streaming-tjenester og sociale medier har givet os en fælles referenceramme, hvor kulturelle tendenser kan gå viralt med lynets hast.

Vi kan bruge vores fælles globale bevidsthed til at spejle os i hinanden og til at forstå, at på trods af mange kilometers afstand er dem på den anden side af kloden også bare mennesker. Men vi kan også bruge vidnesbyrd fra andre dele af verden til at blive klogere på vores forskelligheder, til at undersøge vores privilegier her i Danmark og til at udfordre os selv og vores verdenssyn. Vi glæder os meget til at gøre begge dele i løbet af efteråret og håber meget, at du har lyst til at tage verden rundt sammen med os.

Hvad kan du opleve? 

Allerede den 18. september har du mulighed for at møde langturssejler og forfatter Thomas Veber. I de maritime omgivelser i sejlklubben på Suså Havn beretter han om sin kanalsejlads på de europæiske floder og de reaktioner fra omverdenen, man naturligvis får, når man tager nogle anderledes livsvalg.  

Den 4. oktober er der kulturnat på Næstved Bibliotek, og her vil der være rig mulighed for at besøge forskellige dele af verden. Du kan både blive klogere på genbrugstøj, lære at spille vestafrikanske trommerytmer, opleve en fantastisk danseforestilling og lave dit helt eget postkort fra din drømmedestination.

Den 23. oktober kan du opleve den anerkendte dokumentarist Christoffer Guldbrandsen, når han kommer og fortæller om dokumentaren ”A storm foretold”, hvor han har fulgt den amerikanske politiker Roger Stone, der i længere tid var en del af Donald Trumps inderkreds. Foredraget er den perfekte mulighed for at blive klogere på amerikansk politik, inden det amerikanske valg d. 5. november 2024.

Den 7. november dykker vi ned i japansk litteratur, når den danske oversætter Mette Holm gæster Næstved Bibliotek for at fortælle om sit arbejde med at oversætte den japanske forfatter Haruki Murakami. Fra 2001 har Mette Holm været oversætter af den verdensberømte forfatters værker og hendes oversættelser er meget kritikerroste.

Ingen er nysgerrige og eventyrsøgende som børn og derfor skal de også have muligheden for at rejse verden rundt med Næstved bibliotek. Den 15. november får vi besøg af den populære forfatter og tv-vært Kristian Gintberg, der tager os med på en rejse rundt i hele verden. Med udgangspunkt i bogen ”Kristian på sporet af opdagelsesrejsende” følger vi i fodsporene på de eventyrere, der fandt Amerika, først nåede Sydpolen og besteg verdens højeste bjerg. Det bliver uden tvivl både lærerigt og sjovt.

Ovenstående arrangementer er et udpluk, og der bliver løbende lagt flere op på vores hjemmeside. Følg med her for at holde dig orienteret i alle de spændende arrangementer, der tager dig med verden rundt. Vi ser frem til et eventyrlystent efterår på biblioteket og glæder os til at have dig med på rejsen.