Mød kulturformidlerne

03.06.24
På alle 5 biblioteker i kommunen er de stede, og de er altid klar til en snak om litteratur. Vi taler selvfølgelig om kulturformidlerne. Men hvordan ser dagen egentlig ud for sådan en kulturformidler, og hvad laver de, når de ikke er på biblioteket i Næstved? Læs med her, og bliv klogere.

Lene, Børnekulturformidler 

Præsenter dig selv 
Jeg hedder Lene, og jeg er børnekulturformidler på Fensmark Bibliotek. Vi er kun to personer ad gangen på arbejde på biblioteket, og derfor går vores dag med mange driftsopgaver. Det er bla. håndtering af afleverede bøger, finde reserverede bøger til borgerne, oprydning o.lign. Jeg bruger selvfølgelig også meget tid på at hjælpe borgere, og så får jeg besøg af skoleklasser, som jeg læser en historie for, hvis der er tid til det.

Har i nogle særlige tilbud til børn på Fensmark bibliotek?
På Fensmark Bibliotek afholder jeg ”Film og fortælling” for de mindste. Hvert år holder vi en stor fastelavnsfest, og så prøver jeg altid at få lagt en børneaktivitet ind i skolernes ferie. Derudover er børneområdet ret indbydende med en stor togbane, legekøkken og hyggekroge, hvor man kan sidde og læse. Børneområdet er godt besøgt af børn, både store og små.

Hvem bruger biblioteket i Fensmark?
Det er mit indtryk, at biblioteket bliver godt besøgt af borgere i alle aldre. Skolen, som ligger overfor biblioteket, har ikke længere et rigtigt skolebibliotek, og det betyder, at vi har mange klasser forbi hver uge. Når jeg møder ind mandag morgen, kan jeg se, at der har været mange børnefamilier forbi i løbet af weekenden, og det er godt at vide, at biblioteket også bliver besøgt, når vi ikke er der.

Hvad kan du bedst lide ved at være på et lokalbibliotek?
Jeg kan godt lide at være på et lokalbibliotek, fordi man lærer sine brugere bedre at kende. Jeg får besøg af borgere, som jeg efterhånden har ”kendt” i mange år. De mindste elever som jeg læser for, kender alle mit navn og fortæller mig lange historier om, hvad de har lavet i weekenden. Det synes jeg er ret hyggeligt.

Kan du give en litterær anbefaling?
Læsetip: Kom og se vores udstillinger af tegneserier. Vi har udstillet vores tegneserier på en ny måde, så samlingen er mere indbydende. Der er kommet så mange spændende tegneserier for børn de sidste år. Jeg synes bla. at serien ”Nordlys” af Malin Falch er rigtig god.

Lars, Voksenkulturformidler 

Præsenter dig selv 
Jeg hedder Lars Ovesen, jeg er uddannet bibliotekar og ansat her på stedet som kulturformidler. Jeg har været her i 16 år. En typisk dag består blandt andet af udlånsvagter, arrestbetjening og diverse andre opgaver - blandt andet filmindkøb og planlægning og afholdelse af arrangementer. 2 dage om ugen er jeg på gymnasiet, hvor jeg servicerer både elever og ansatte.

Hvad synes du er særligt interessant af de ting du arbejder med?
Gymnasiet er en af tingene. Studiemiljøet gør, at spørgsmålene nogle gange bliver ret udfordrende, og det er sjovt. Arrestbetjeningen er også interessant. Betjeningen af arresten er en aftale mellem kriminalforsorgen og det danske biblioteksvæsen om at bøger og andre materialer skal være tilgængelige for de indsatte. F.eks. skal der altid være 300 materialer til rådighed i arresten. Arbejdet med arrangementer, gerne i samarbejde med andre, er også spændende - især når vi flytter arrangementerne ud af biblioteket.

Hvem bruger biblioteket i Næstved? 
Meget blandet. Det er sjovt at hjælpe nogen som har en ide, men ikke ved, hvordan de finder svaret. Det er sjovt at udfordre folk i forhold til, hvad de skal læse.

Hvad er spændende ved at arbejde på Næstved bibliotek?
At vi kan sætte egen viden i spil, og at hverdagen er så blandet. Når vi er i udlånet, ved vi ikke i hvilken retning, at det næste spørgsmål sender os. Hvis en låner kommer og spørger om en bestemt bog, så kan det nogle gange være sjovt at vise dem en bog, som måske nok ligner, men som de ikke selv har tænkt på. Derudover; at vi har et stort råderum i forhold til arrangementer, udstillinger m.m. For os, der kan lide at nørde, er det et fedt arbejde.

Anbefaling af en god bog og/eller noget interessant, der forgår på Næstved bibliotek?
Benjamin Labatut: "Når vi ikke længere forstår verden". Det er 5 små skønlitterære naturvidenskabelige fortællinger. En genre, jeg nyder utroligt meget, da man ud over at blive godt underholdt, også bliver en smule klogere. Lige ved denne bog plejer jeg at sige: ”Hvis du kan læse første side uden at blive grebet af historien, så giver jeg sgu en øl og en svingom”. Hvis denne type litteratur er lige dig, så bør du også kigge på: "En kort historie om næsten alt" af Bill Bryson (eller børneudgaven af samme bog ”En meget kort historie om næsten alt”).