Aktuelt

Sådan styrker du dit barns læselyst

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du kan styrke dit barns læselyst og læseglæde ved hjælp af bibliotekets kampagne "Sommerbogen".

Af Redaktionen

Læseundersøgelsen PIRLS fra maj 2023, viser at danske børn læser dårligere og at gruppen af usikre læsere er vokset siden sidste undersøgelse i 2015. Et andet fund i undersøgelsen viser at danske elevers læseglæde er faldet signifikant, især for pigerne, og sammenligner man på tværs af lande, så er Danmark og Norge de to lande, der har færrest børn, der angiver, at de godt kan lide at læse. 

At læseglæden er forsvundet hos langt de fleste børn, vækker stor bekymring. For er der ingen læseglæde og læselyst tilbage, ja så bliver det for alvor svært at styrke læseevnerne.

Mange forældre vil gerne give deres børn læselyst og læseglæde, men finder det ofte svært at vide, hvordan de skal motivere børnene til at finde bøgerne frem og lægge skærmen væk. Skolernes fokus er ofte på færdigheden læsning og benytter sig af læsekontrakter, pligtlæsning i 20 minutter om dagen, test og målstyring. 

Men hvor er læsning for hyggens skyld, hvordan skaber man rum for læselyst og hvordan bliver det en naturlig del af barnets og familiens hverdag at læse?

Kampagnen ”Sommerbogen” er en del af Bibliotekernes indsats for at fremme læselyst og læseglæde, og det kan være en kærkommen lejlighed for familier at deltage i denne, hvis de vil sætte fokus på læseglæden hen over sommeren. Kampagnen er henvendt til skolebørn. For at øge læselysten og læseglæden er Sommerbogen bygget op om en række udfordringer, som børnene skal løse mens de læser. Der er spændende bogpræmier, hvis man gennemfører og alle der afleverer et udfyldt udfordringsark deltager i den landsdækkende lodtrækning om præmien ”tøm en boghandel” på fem minutter.

Børnekulturformidler Martin Vinther Madsen fra Næstved Bibliotek og Borgerservice giver her, med udgangspunkt i Sommerbogen, gode råd, som forældrene kan gøre brug af, for at skabe læsehygge og læseglæde hen over sommerferien.

  • Husk det er ferie. Læsningen er ingen lektie. Børnene er med i Sommerbogen fordi de selv har valgt det, fordi de kan vinde præmier og fordi det er sjovt.
  • Gør sommerbogen til et fælles projekt. Hent udfordringsarket på biblioteket. Læg en plan sammen med børnene om, hvordan de får gennemført. Hvad vil de læse? Er det på bestemte tidspunkter, der skal læses? Er der nogle af udfordringerne I kan lave sammen? Hvad er et godt læsemiljø? Skal telefon og gaming være ’slukket’ i en bestemt periode om dagen? Vær optimistisk og rosende – sommerbogen er sjov.
  • Vær en god rollemodel. Læg telefonen væk og læs selv i en bog. Hvis du læser, er der god sandsynlighed for at dine børn også vil læse.
  • E-bog, lydbog eller trykt bog er lige gode. Formatet er ikke vigtigt, hvis blot barnet bliver optaget af historien.
  • Lad bøger være synlige. Hvis ikke du har bøger i dit hjem. Så lån en god stak bøger på biblioteket og lad dem stå et synligt sted. Så er der noget at vælge imellem, hvis den første bog ikke lige var sagen.
  • Vær interesseret i hvad dine børn læser. Stil spørgsmål, læs med og snak om bogen, når I fx spiser aftensmad. Hvordan går det med sommerbogens udfordringer?
  • Find en fed lydbog og hør den sammen. Når I vasker op, daser i solen eller når regnen trommer på taget, er det en fed fornemmelse at blive opslugt af en god oplæsning. Og når man hører lydbog, kan man faktisk godt lave noget andet imens, fx tegne eller lægge puslespil. Lydbøger er også fantastiske, hvis I skal på bilferie og køre langt. På ”E-Reolen Go” er der gratis adgang til massevis af skønne lydbøger. Det kræver blot at man er oprette som låner på et bibliotek.
  • Deltag sammen med barnet i nogle af Sommerbogens udfordringer. Fx er ”spis en is mens du læser” altid en fantastisk motiverende aktivitet. Eller hvad med at læse en bog på en anden måde? Mens du står på hovedet, hopper i trampolin eller sidder oppe i et træ. Hvem kan finde på den skøreste måde?
  • Læs højt for dit barn. Også selvom barnet er blevet stort og selv kan læse. Det er en fantastisk oplevelse at gå på opdagelse i en bog sammen. Og det er ikke snyd, at den voksne læser nogle kapitler eller hele bogen højt, hvis det kan skærpe opmærksomheden og skabe en hyggestund. Lav rutiner omkring højtlæsning. Læs fx hver morgen efter morgenmaden, efter aftensmaden eller inden sengetid (sluk alle telefoner imens).
  • Lad barnet læse højt for dig. Lyt til historien og lad være med at gå op i udtale og små fejl. Vær nærværende, nyd den gode historie og at nogen vil læse for dig (sluk telefonen imens).
  • Læs andre steder end hjemme. Tag bøger med til stranden, i skoven eller ud i haven. 
  • Lad barnet selv vælge sin bog. Der er en bog til alle! Der udkommer så mange nye og spændende bøger til børn i alle aldersgrupper, at det er svært at få overblikket. De bøger, du selv læste som barn, er sjældent gode til dit barn. Tag sammen hen på biblioteket og spørg børnekulturformidlerne til råds. Eller lad barnet bruge internetsiden buggi.dk. Her finder man bøger vha. emojis og kan vælge den genre man allerhelst vil have.
  • Ingen bøger er bedre end andre. Hvis barnet bliver optaget af en Mangabog, faktabog, letlæst gådebog eller en tegneserie er det lige så godt som at læse en tyk roman. Det vigtigste er, at barnet fordyber sig og indlever sig i bogen. I disse år udgives fx rigtig mange nye, flotte og spændene tegneserier (graphic novels), som tiltaler mange børn, også svage læsere.